En tjenesteforsømmelse
Innlegg av Ane Stø og Randi Mobæk i Klassekampen 10. April 2025
Takk til Klassekampen som gjennom sin artikkelserie om avsløringen av et av Norges største halliknettverk også har fått dokumentert at politiet ikke følger opp sexkjøpsloven. Dette bekrefter hvorfor kvinnebevegelsen har sett det som nødvendig å opprettholde et forsvar av sexkjøpsloven. Vi har demonstrert mot politiet for ikke å håndheve loven, og krevd mer penger til hjelpetiltak for å få folk ut av prostitusjonen. Forsvar sexkjøpsloven har vært en fast hovedparole i mange 8. mars tog og var det også i år, med god grunn.
Politiet prioriterer altså å ta halliker og bakmenn framfor horekunder. Men logikken bak sexkjøpsloven er at dersom de ødelegger kundegrunnlaget, så stopper jo prostitusjonen og hallikvirksomheten! Det finnes ikke mer effektiv tiltak for å stanse prostitusjonen enn nettopp å ta horekundene. I saken om halliknettverket har politiet bevis på at flere hundre menn har kjøpt sex, uten at de bøtelegger og straffer dem. Det er en hån mot de kvinnene som blir utsatt for prostitusjon, og Kvinnegruppa Ottar mener det er en klar tjenesteforsømmelse av Oslopolitiet å ikke følge lovverket. Det er også et brudd på Norges forpliktelser i henhold til Kvinnekonvensjonen.
Ifølge tall Klassekampen har fått fra Politidirektoratet, ble 170 personer tatt for å kjøpe sex i i 2021.. I januar 2025 svarte Politidirektoratet oss at de ikke hadde kapasitet til å finne fram statistikk for antall bøtelagte og straffede horekunder etter 2022. Politidirektoratet henviste videre til Riksadvokaten. Slik opptrer en politietat som ikke tar ansvaret selv - skyver oppdrag og ansvar fra seg og gjemmer seg bak forklaringer om prioriteringer.
I 2022 besluttet Høyesterett at Sugardating kommer inn under sexkjøpsloven og er straffbart. Dermed har politiet fått flere verktøy for å kunne stoppe menn som kjøper sex, men med avsløringene i Klassekampen kan vi ikke stole på at politiet vil følge opp dette heller.
Hvor er politiets samfunnsansvar med å la hundrevis at horekunder få slippe fri? Det gir disse mennene mulighet til å fortsette med sine overgrep. Det sender også et helt feil signal om at å kjøpe seksuelle tjenester er ikke så farlig, for i Norge blir du blir ikke tatt for det likevel. Politiet gidder ikke å straffe deg en gang selv om du er tatt på fersken. Kvinnegruppa Ottar forventer i denne saken at Statsadvokaten eller Riksadvokaten opphever disse henleggelsene og får straffeforfulgt de mennene som politiet har dokumentert at har kjøpt sex . Vi forventer også klarere signaler fra Stortinget om politiets prioriteringer, slik at de følger opp sitt samfunnsmessige ansvar for å stanse denne type vold mot kvinner.